maanantai 28. maaliskuuta 2011

Wanjiru ulkona Lontoon maratonilta

Tämän vuoden Lontoon maratonin ME-haaveet saivat kovan kolauksen, kun olympiavoittaja Samuel Wanjiru joutui vetäytymään pois kilvasta polvivamman takia. Wanjiru kärsi vammoista myös viime vuonna, jolloin hän joutui keskeyttämään Lontoossa, mutta voitti puolikuntoisenakin syksyllä Chicagon maratonin eräällä kaikkien aikojen kovimmista raastoista. Wanjirun tilalla Lontoossa juoksee toinen viime vuosina paljon vammoista kärsinyt maratonkone, Martin Lel.

[japanrunningnews.blogspot.com]

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Stramilanon puolikas maineensa veroinen

Samaan aikaan Jussi Utriaisen Hollanissa juostun SE-puolikkaan kanssa ravattiin puolimaratoni myös Italiassa. Vuorossa oli nimittäin jo 40. kerta kun perinteinen kestävyysjuoksun riemujuhla Stramilano sai lähtökäskyn. Siellä voiton vei viime viikon MM-maastojen nelonen, Kenian Matthew Kisorio, niukin naukin tunnin päällä olevalla ajalla (1.00.03). Tämä 5000 metriäkin alle 13 minuutin pistellyt mies voitti suhteellisen selvästi maanmiehensä Eric Ndieman, joka päästeli 1.00.20. Hän puolestaan voitti kolmanneksi sijoittuneen Etiopian Dereje Hailegiorgisin viidellä sekunnilla. Myös eräät muut itäisen Afrikan kasvatit juoksivat alle 1.01. Paras Euroopan edustaja oli seitsemänneksi sijoittunut Italian Andrea Lalli tuloksella 1.02.32. Sveitsin ässä Viktor Röthlin haki hieman maratonvauhtikestoa Lontoon maratonia varten, missä kärkiryhmän puolikkaan väliaka tulee taatusti olemaan kovempi kuin nyt Röthlinin juoksema 1.02.45 (sijoitus 11.).

Stramilanon kilvassa olivat mukana myös Kirkkonummen raaston veljekset Magnus Hellström ja Thomas Sandvall. Hellströn ennätti maalisen linjan ylle 45. parhaana ajalla 1.11.43 ja valmennettavansa Sandvall sijoittui 60:nneksi tuloksella 1.13.45.

Naisten kilvassa ainoastaan voittaja, Etiopian Brihane Ababel ennätti juoksunsa loppuun ennen kuin kello oli käynyt tunnin ja kymmenen minuuttia (1.09.54). Italian Anna Incerti oli toinen (1.10.41) ja Unkarin Krisztina Papp kolmas (1.11.47).

On täysin tarpeetonta sanoakaan, että kilvan jälkeen osanottajat kärsivät 100 prosentin teholla juostun puolimaratonin aiheuttamaa tuskaa kehoissaan ylenpalttisen horkan muodossa.

[www.tds-live.com & iaaf.org]

Jussi Utriainen SE-aikaan

Kyllä! Jussi Utriainen paukutti uuden puolimaratonin SE-ajan 62:50 Venloop-puolikkaalla Hollannissa. Aika on 11 sekuntia alle entisen jaetun SE-tuloksen 63:01 (Janne Holmen 2001 // Pasi Mattila 1995). Utriainen oli Kenian Them Chelimon (62:26) voittamassa kisassa kolmas.

[mogulin.blogspot.com]

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Samaan aikaan toisaalla

Flagstaff, Arizona (kuva: Tuomas Inkilainen)

Jaakko Nieminen jauhoi ennätyksen

Raleigh Relayseistä on iloista kerrottavaa kun Kennesaw State Universitylle USA:ssa juokseva Jyväskylän Jaakko Nieminen juoksi 10000m aikaan 30:13.79. Suorituksella heltisi kisan kolmas sija. Kisan voitti soolona vääntänyt Libertyn maastokone Sam Chelanga ajalla 28:15.64, joka oli samalla kisaennätys.

[http://www.gopack.com/sports/c-track/spec-rel/032411aaa.html]

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Japanilaisnaiset tähtäävät Lontoon maratonille

Japanin naisjuoksijat tekevät tämän vuoden Lontoon maratonille melkoisen invaasion, sillä peräti yhdeksän japanilaisnaista meinaa juosta Lontoossa 17.4. Alunperin heitä piti olla kymmenen, mutta Yuri Kano (2.24.27) ilmoitti vetäytyvänsä pois kilvasta. Syy noin monen japanittaren juoksemiseen Lontoossa pillee paitsi siinä, että Lontoo on oiva kilpa, myös siinä, että Nagoyan maratonin peruuntumisen takia Lontoo on eräs mittelö, missä japanilaiset karsivat edustajiaan ensi kesän maailmojen mestaruusmaratonille.

Kovin tällä haavaa Lontooseen tähtäävistä japanittarista saattaa olla Yurika Nakamura (enkka 2.25.38). Nakamura oli vuonna 2008 Pekingin olympiamaratonilla 13. ja vuotta myöhemmin Berliinin MM-kympillä seitsemäs. Hän on ollut seitsemäs myös kerran MM-maantiellä. Nakamuralla riittää sekä nopeutta (10 000m 31.14.39) että kestoa. Sen lisäksi hänellä on nopeuskestoa.

Yukiko Akaba (enkka 2.24.55) on jo voittanut tänä vuonna Osakan maratonin ajalla 2.26.29, mutta nyt hän himoaa Lontoon voittoa kuin ninja heittotähtiä. Akaba on myös aika kova alimatkoilla, mitä kertoo kympin ennätys 31.15.34. Onpa hän kipaissut myös vitosen 15.11.17 ja puolikkaan maratonin 1.08.11.

Mizuho Nasukawa (enkka 2.25.51) on aika tuntematon maratonaaras "piireissä", mutta lienee selvää, että tämä vuonna 2009 Tokiossa enkkansa juossut maantiekiitäjätär tavoittelee Lontoossa pelkkää voittoa. Sen lisäksi hän tavoittelee kuulemma voittoa, puhumattakaan voitosta. Huhut kerovat hänen tavottelevan myös voittoa.

Kovaa saattaa juosta Lontoossa myös Madoka Ogi. Miksi hän näin tekisi? No miksipä muutenkaan kuin siksi, että Ogin rekordi on 2.26.55, joka antaa hyvän ponnahduslaudan vielä hurjemmille maratontuloksille. Mikäli Ogin koneessa on oikeanlainen symbioosi maratonnopeutta, maratonvauhtikestoa ja maratonkestoa, eli maratonnopeusmaratonvauhtikestomaratonkestoa, kukaan ei voi hänelle mitään.

Eri mieltä edellä mainittujen kanssa siitä, kuka kilvan voittaa, on varmasti henkilö, joka sanoo nimekseen Yoshiko Fujinaga. Tämä aikoinaan nuorten MM-maastoissa pronssia ottanut juoksijatar on toistaiseksi juossut persoonalliseksi rekordikseen ajan 2.28.13 Nagoyassa vuonna 2009, mutta kaikki tietävät hänellä olevan mahdollisuuksia verottaa ennätyksestään pois minuutin poikineen.

Aika kova sahaamaan on nimeltään Yukari Sahaku. Hänen maratonrekordinsa on 2.28.55 vuodelta 2009, mutta vielä paremmin hänet muistetaan Berliinin MM-kympiltä, minkä maalissa hän halaili kisamaskotin kanssa täydessä keskeyttämättömyyshelpottuneisuudessa.

Kova luu tai luutar Lontoossa saattaa olla edellisten lisäksi Azusa Nojiri. Hänen maratonrekordinsa on tosin vain niukasti alle 2.30 (2.29.12), mutta kykyjä Norijilla on selvästi parempaan, kysykää vaikka kaikilta niiltä, jotka Nojiri voitti viime syksyn puolimaratonin MM-kisoissa sijoittuessaan 13:nneksi.

Mukana Lontoossa on myös kaksi maratondebytanttia, Noriko Matsuoka ja Risa Shigetomo. Ensiksi mainitun näytöistä mainittakoon kympin 31.40.90 ja puolimaratonin 1.11.13, kun taas jälkimmäisen cv:stä löytyy 5000 metrin aika 15.32.41.

Saapa nähdä, kuinka Japanin viime aikojen surulliset tapahtumat ovat vaikuttaneet Lontooseen tähtäävien maratonkonettarien maratonkeskittyneisyyteen, puhumattakaan maratonluotosta.

[iaaf.org, japanrunningnews.blogspot.com & raasto.com]

USA:n yo-kisat kovassa vauhdissa

Stanford University Invitationalseissa starttaa viikonloppuna juoksijoita, joille on pikku hiljaa asetettu isoja paineita uuden mantereen kestävyysjuoksun uuden tulemisen jatkamiseksi lähivuosina. Listoilta löytyy niin German Fernandez, Chris Derrick, Elliott Heath, Jake Riley kuin Elijah Greer ja Angela Bizarri. Kannuksia (ajallisia) jo ansanneista mukana ovat muun muassa Alan Webb, David Torrence ja Joshua McAdams.

Pohjois-Carolinassa puolestaan juostaan Raleigh Relays, jossa muun muassa Jaakko Nieminen starttaa 10000m:n kisassa. Vastassaan hänellä on esimerkiksi Sam Chelanga. Lähtölistoilta löytyy myös Miika Takala, mutta hän ei starttaa vamman vuoksi.

[flotrack.org]

Samaan aikaan toisaalla

Algarve, Portugali (kuva: Tommy Ekblom)

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Maantietuloksia

New Yorkin puolikas

Miehet. Mo Farah ja Gerbe Gebremariam tiputtivat Keskuspuistossa kerran kaatuneen Galen "ninja" Ruppin vasta viimeisilla sadoilla metreilla. Ruppilla oli lihas liipasinherkkana koko matkan, ja se ehka rasitti miesta lopussa. Loppusuoralla, maalin tuntumassa, Gebremariam taivutti Farahinkin taakseen, mutta killerikirinyt Mo otti voiton puolikkaan debyytillaan ajalla 60:23. GG kellotti 60:25 ja Rupp debytoi kolmannekseni (60:30). Kisan neljas oli Etiopian Testefye Girma (60:35) ja viime vuoden voittaja (kaatui Ruppin kanssa) Peter Kamais oli viides ajalla 60:46.

Naiset. Kenian Caroline Rotich koulutti Edna Kiplagatia West Highwaylla, noin 3km ennen maalia. Aitivapaalta hieman aikaa sitten palannut Kara Goucher oli tassa vaiheessa jo jaanyt heidan ja muutaman muun naisen jalkeen. Kuinka ollakaan kun Rotich katkaisi maalinauhan ajassa 68:52 ja Kiplagat kellotti siihen tuntumaan 69:00. Ilmiomaisen kirin vetanyt Goucher oli kolmas ajalla 69:03. Goucher startannee seuraavaksi Bostonissa.

Lissabon

Miesten kisan vei Tadesse aika kolliajalla 58:30. Suomea ja USA:nkin maantiesirkus kiertanyt Silas Sang oli kolmas ajalla 60:37. Marten Bostromin ajasta ei ole just nyt tietoa. Naisten kisan vei Aberu Kebede 68:27 ja Portugalin Dulce Felix kellotti kovan ajan 68:32.



[nyrr.org & Pekka Rantakari]

lauantai 19. maaliskuuta 2011

MM-maastot

Aijoo ja sit huomenna on jotkut MM-maastot.

YLE pukkaa 50 minuutin setin sielta.

Marten Bostrom starttaa Lissabonin puolikkaalle

New Yorkin lisaksi huomenna laukataan kova puolikas Lissabonissa. Siella starttaa myos vahemman arktisissa olosuhteissa majaileva Marten Bostrom. Vastassaan halla on muun muassa Zersenay Tadesse, Silas Sang ja Evans Cheruiyot. Naisten kisassa nahdaan muun muassa Berhane Adere, Salina Kosgei ja Rita Jeptoo.

[http://www.lisbon-half-marathon.com/]

Samaan aikaan toisaalla


Flagstaff, Arizona (kuva Tuomas Inkilainen)

Nykin puolikas

New Yorkin puolimaraton kisataan huomenna Manhattanilla. Kisaa voi seurata taas livena nyrr.org:n sivuilta alkaen klo 13:30.

Miesten kisassa amerikkalaisten mielenkiinto kohdistuu Galen Ruppin puolimaratonin debyyttiin. Englannissa taas killitellaan Mo Farahin vastaavaa suoritusta. Vanhoina tekijoina kisaamaan lahtevat muun muassa Abdi "Black Cactus" Abdirahman (60:02), Gebre Gebremariam (60:25), Marilson Gomes dos Santos (59:33), nomandi Ryan Hall (59:43), viime vuoden voittaja Peter Kamais (59:53), Meb "King of New York" Keflezighi (61:00) ja Moses Kipkosgei (60:38).

Naisten puolella etukateen kovimpia nimia ovat muun muassa Jessica Augusto (69:08), Kara Goucher (66:57), Yuri Kano (68:57), Werkenesh Kidane (68:09), Edna Kiplagat (69:32), Jo Pavey (68:53), Madi Perez (69:45) ja Olesya Syreva (69:52).

Livestream tulee todennakoisesti taman linkin takaa: http://www.nyrr.org/tv/index.asp

[nyrr.org]

Jaakko Nieminen petrasi ennatystaan

Kennesaw State Universityn suomalaistoivo Jaakko Nieminen keraa taas pisteita tiimille. Meksikossa kuntoaan teroittanut Jaakko Nieminen nelisti voittoon ja ennatykseen 5000m:lla Georgia Techin kisoissa Atlantassa. Uusi ennatys on nyt 14:41.05.


http://ramblinwreck.cstv.com/sports/m-track/stats/2010-2011/day1collegeresults.html

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Japani tuhon keskellä - kisoja peruutettu

Japania koetellut maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ja sitä seuranneet ongelmat ydinvoimaloiden turvallisuuden kanssa yhdistettynä valtaviin tuhoihin ja ilmeisesti kymmenien tuhansien kuolemaan (viranomaisten arvio) on aiheuttanut ymmärrettävästi sen, että kilpaurheilu ei ole siellä ensimmäinen asia mihin voimavarat panostetaan. Niinpä useita juoksukilpailuja on maassa peruutettu. Näitä ovat mm. viimeinen valintakilpa MM-maratonille, Nagoyan naisten maraton, joka oli alunperin määrä järjestää sunnuntaina 13.3, Japanin yliopistojen puolimaratonin mestaruuskisat (sama päivä) sekä Japanin yritysten puolimaratonin mestaruuskisat (maan tärkein puolimaraton, 20.3). Myös kokous, jossa oli määrä lyödä lukkoon Japanin MM-maratonjoukkueet on siirretty tulevaisuuteen. Raasto.com toivoo asioiden järjestyvän niin Japanissa kuin muuallakin maailmassa. Ei mene monissakaan planeettamme maissa hyvin tällä hetkellä.

[japanrunningnews & yle.fi]

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Kova kovaa vastaan Lake Biwan maratonilla

Japanissa juostiin vain miehisille osanottajille tarkoitettu Lake Biwan maratoni. Tämä Otsun kaupungissa, Biwa-ko -järven rantamaisemissa järjestetty kilpa oli jo 66. laatuaan. Kenenkään on siis turha väittää, etteikö Lake Biwan maratoni olisi perinteikäs kisa. Tällä kertaa nimensä historian kirjoihin Lake Biwan muiden voittajien jatkoksi sai herra nimeltään Wilson Kipsang, kotimaa Kenia. Hän juoksi maratonin läpi aika loikkaa, sillä kello ehti käydä ainoastaan 2.06.13, kun Kipsang oli maalissa. Tämä ei kylläkään ollut Wilsonin oma rekordi, sillä viime syksynä hän juoksi Frankfurtissa peräti 2.04.57. "Mulla oli kulkevaisuus päällä viimeisellä kolmella kilsalla. Tunsin itseni vahvaksi ja olin luottavainen", sanoi voittaja kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa kilvan tauottua. Vahva Kipsang tosiaan olikin, sillä hän veti 38 ja 39 kilometrin välisen tonnin 2.48:aan, joten eipä siihen astinen takominen miestä paljon painanut. "Tulevaisuudessa toivon juoksevani maailman ennätyksen", Kipsang lähetti lopuksi terveisensä Wanjirulle ja muille.

Toiseksi Lake Biwassa sijoittui eräs maailman nykiväisimmistä maratoonareista, Etiopian Deriba Merga ajalla 2.09.13. Mies on tunnettu siitä, että hän vetelee maratonilla ihmeellisiä nykäyksiä yrittäen hyydyttää nillä muut, mutta hyytyy niihin yleensä itse. Näin kävi mm. Pekingin olympiakisoissa (kärjessä viimeisen vitosen alkaessa, maalissa neljäs neljä minuuttia kärjestä), Berliinin MM-maratonilla ja viime vuoden Chicagon maratonilla. Tällä kertaa Merga ei kuitenkaan keskeyttänyt MM-maratonin ja Chicagon tapaan, vaan veti täysin katkinaisena maran väkisin loppuun. Viimeisen 4,2 kilometrin aikana hän jäi Kipsangille kolme minuuttia, mutta rohkeuden puuttesta ei kukaan voi Mergaa syyttää. Lisäksi ei ole syytä unohtaa hänen juosseen parhaimmillaan täydessä nykiväisyydessäkin 2.06.38.

Kilvan kolmanneksi juoksi paras japanilainen, nimeltään Hiroyuki Horibata (2.09.25) Horibata edustaa legendaarista Asahi Kaseita, jonka riveissä ovat juosseet mm. maailmanmestari Hiromi Taniguchi, olympiamitalisti Koichi Morishita, MM-mitalistit Masako Chiba ja Nobuyuki Sato sekä tietenkin legendaariset Sohin veljekset. Viimeksi mainitut ovat työskenneleet Kasein valmentajina jo yli 20 vuotta ja niinpä he siis tekevät määrän nimeen vannovia ohjelmiaan myös Horibatalle.

Kukapa oli Lake Biwan neljänneksi paras juoksija? Hän on mies, jonka henkilölisyys on todistetusti Kentaro Nakamoto. Hänen kotimaansa on Japani. Vaikka Nakamoto jäi sekunnin Japanin liiton MM-rajasta 2.09.30, hänet luultavasti valitaan yhdessä Biwan pronssipojan Horibatan kanssa Japanin maratonjoukkueeseen Daegun MM-kisoihin. Mitä todennäköisimmin Japanin joukkue MM-maratonille on: Yukihiro Kitaoka (hopeaa Aasian kisoissa viime vuonna), Yuki Kawauchi (2.08.37 Tokiossa), Hiroyuki Horibata (2.09.25 Lake Biwassa), Yoshinori Oda (2.09.03 Tokiossa) ja Kentaro Nakamoto (2.09.31 Lake Biwassa).

Kun loputkin maratoonarit olivat saaneet päätökseensä raastoisan mittelönsä Lake Biwassa, oli aika maratonrentoutuneisuuden. Jotkut tosin joutuivat olemaan maratonrentoutuneisuudessa täydessä maratonpettyneisyydessä, jotkut maratononnellisuudessa ja suurin osa siltä väliltä. Joka tapauksessa hyvin luultavaa on, että Lake Biwan maraton oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen itse kunkin syömmeen.

[iaaf.org & raasto.com]

torstai 3. maaliskuuta 2011

MTC tuloksia

Ausseissa kisattu Melbourne Track Classic tarjosi mita osattiin odottaakin. Hyvia tuloksia. Miesten kasin vei David Rudisha ajalla 1:43.88. Kauden karki tietty. USA:n Nick Symmonds kellotti tyypillisen kauden avauksen, 1:45.09. Miesten tonnivitosen vedi Jeffrey Riseley ajalla 3:36.71 Asbel Kipropin (3:37.63) ja Alan Webbin (3:37.82) nenan edesta.

Miesten vitosen vei jo hallissa hyvaa kuntoa uhkunut Bernard Lagat ajalla 13:08.43. Ben St. Lawrence iski kakkoseksi vahemman halveksuttavalla ajalla 13:10.08. Silla jai USA:n Chris Solinsky (13:10.22) taakse. Craig Mottram oli kisan kuudes ajalla 13:25.15 ja viela kauempaa listalta loytyy Kenian Isaac Songok (9. ja 13.38.43).

Naisten kasilla Jamaikan Kenia Sinclar alitti 2:00 juostuaan 1:59.63. Oivallista. Naisten tonnivitosella UK:n Jenna Simpson kellotti 4:08.49 ja kavi loppukiri taistoa Kaila McKnigtin kanssa (4:08.94).

[runnerspace.com]

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Melbourne Track Classic

Maaliskuu ja kisakauden avaus. Ausseissa on tarjolla heti laadukas 5000m kun MTC:ssa viivalle asettautuvat Kenian Isaac Songok, Craig Mottram, David McNeill seka USA:n Bernard Lagat, Matt Tegenkamp ja Chris Solinsky. Onkohan 13 minuuttia heti vaarassa? Miesten kasissa David Rushida kay avaamassa kautensa ja siina lienee mm. Ugandan Abraham Chepkirwokilla ja USA:n Nick Symmondsilla katseltavaa. Tonnivitonenkaan ei ole ihan kalyinen silla viivall ovat Asbel Kiprop, Nick Willis ja pitkaa paluuta tyostava Alan Webb.

Kisat alkavat torstaina noin 10:30 Suomen aikaa. Livestream tuosta linkista.

[athletics.com.au]