torstai 30. syyskuuta 2010

R. Radcliffe ja C. M. Goucher

Babya pukkaa. Paula Radcliffe synnytti viime yona potran pojan, Raphaelin ja viime lauantaina Adam ja Kara Goucher saivat seurakseen Colton Milton Goucherin. Mahtavatko nama veijarit joskus kohdata maantiejuoksun jalossa sportissa?

[runnersworld.com & competitor.com]

Moni voi voittaa, kunhan Chicagon maraton koittaa

Maratonfanien täytyy odottaa enää runsas viikko ennen kuin Chicagon maratoni saa lähtökäskyn. Tämä tapahtuu 10.10.2010. Kyseiseen kilpaan on ilmoittautunut marageriensa järjestäjien kanssa käymien tiukkojen businessneuvottelujen jälkeen viisi kaveria, jotka ovat urallaan juosseet 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle kovempaa kuin 2.06. Heistä mainittakoon hallitseva olympiavoittaja Samuel Wanjiru, kotimaa Kenia, hallitseva olympia- ja MM-pronssipoika Tsegay Gebede, kotimaa Etiopia, Hirveä rallataja Vincent Kipruto, kotimaa Kenia, armoton rilluttaja Feyisa Lilesa, kotimaa Etiopia sekä uskomaton lallattaja Robert Kiprono Cheriyot, kotimaa Kenia. Nähdäänpä kulmilla pyörimässä myös hallitseva olympianelonen Deriba Merga, kotimaa Etiopia sekä muutama muu alle 2.10-mies. Yhdysvaltalaisten maratonfanien suureksi pettymykseksi Ryan Hall on joutunut vetäytymään kilvasta kesken kuumimman mararonkeskittyneisyyden.

Naisten mittelössä on mukana viisi naarasta, jotka ovat kiskoneet martin ja siihen vielä tonin päälle alle 2.23. Yksi heistä, Saksan Irina Mikitenko on juossut jopa alle 2.20. Etiopian kotimaakseen tunnustava Askale Tafa Margasa ja Japanin Naoko Sakamoto ovat tehneet rekordeikseen alle 2.22 tulokset, mutta Sakamoton rekordijuoksusta on kulunut aikaa jo seitsemän pitkää ja tuskan höystämää vuotta. Viime vuoden Chicagon voittaja, mutta kesällä Barcelonan EM-kympillä täysin waterloomaisen suorituksen tehnyt Venäjän Lidia Chobukhova on juossut uransa parhassa maratonkilvassa tasan 2.22 ja Etiopian Atsede Baysa neljä sekuntia kuaemmin. Toki monella mullakin maratonnaaraalla on mahiksia voittaa.

[chicagomarathon.com & raasto.com]

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

5th Avenue Mile

Jos innostaa kyylata mailin kisaa, niin tanne sitten vahan niin kun nyt heti:

http://www.runnerspace.com/video.php?do=view&video_id=31963

Viivalla B. Lagat, paluun tehnyt Alan Webb, elämänsä kautta takonut Leo Manzano ja viime vuoden voittaja Andy Baddeley.

Ja kah, Amine Laalou vei tämänvuotisen katumailin about 3:50 ajalla. Lagat oli ainoa, joka kykeni pistämään kampoihin muutoin suht tasaisessa kisassa.

[runnerspace.com]

Jaaha. 26:44!!!

Ote suoraan Mogulin sivuilta: Leonard Komon rikkoi maantiekympin ME:n Utrechtissa tänään. Komonin aika 26.44 on kaikkien aikojen ensimmäinen 27 minsan alitus maantiellä.

Se on kovaa pauhua.

[mogulin.blogspot.com]

Berliinin maraton

Sateinen, muttei seesteinen keli siivitti valtavaa maratonnälkäistä massaa ympäri Berliiniä kohti Brandenburgin aukealla sijaitsevaa maalia. Kovinta vauhtia miesten keskuudessa piti Kenian Patrick Makau (2.05.08), jolle maanmiehensä Geoffrey Mutai (2.05.10) ei juurikaan pistänyt kampoihin maalisuoralla. Ehkä heille riitti se, että Etiopian Bazu Worku oli jo pudonnut kelkasta. Worku kuitenkin kellotti kelvollisesti 2.05.25 ja ansaitsi paikkansa lavalla illan banketissa. Kisan seitsemäs mies Eritrean Tadesse Abraham kykeni vielä alittamaan 2.10 (2.09.24). Maan ennätyksensä juoksi ainakin Mongolian Ser-Od Bat-Ochir, jooka kellotti 2.12.42 ja oli kisan kymmenes. Entinen kone, Sammy Korir saapui maaliin sijalla 18 ajassa 2.19.55.

Suomen Mårten Boström juoksi vielä puolikkaan kohdalla hyvää kyytiä (66.31), mutta sitten hän joutui frendaamaan nuotajan kanssa 35km:n huippeilla. Viimeinen kymppi ei näyttänyt olevan mitään koulun kevätjuhlaa. Näin ollen kovin suomalainen oli Rovaniemen RRs:ien Veli-Heikki Koivu tuloksella 2.33.12 (sija 70). Keuruun Kisailijoiden Henri Saari kellotti 2.37.49 ja Ami Laamo 2.38.36.

Naisten kisassa Etiopian Aberu Kebele sinnitteli jänön perässä parhaiten ja ylitti maaliviivan voittoajassa 2.23.58. Bezunesh Bekele samoilta hoodeilta kellotti hopeapostille oikeuttaneen ajan 2.24.58. Japanin Tomo Morimoto (2.26.10) oli kolmas ja onnistui katkaisemaan Saksan Sabrina Mockenhauptin yrityksen ohittää hänet. Mocki kellotti 2.26.21. Suomen Leena Puotiniemi oli hienosti 15. ajalla 2.44.55, mikä on hänen uusi ennätyksensä.

lauantai 25. syyskuuta 2010

Utriainen ja Holmen Lidingoloppetissa

Hirmuista kyytia maantiella pidellyt Jussi Utriainen jaksaa myos maastossa niin kuin lukuisina kevatpaivina on saatu todistaa. Tanaan han kilvoitteli maastojuoksun jalossa muodossa Lidingoloppetissa, jossa lopputuloksena oli 30km:n kisan kolmas sija ajalla 1.42.12. Kisan vei Kenian Japhet Kipkorir kovalla ajalla 1.36.30. Muuan Janne Holmen oli kisan kuudes ajalla 1.45.09.

[lidingoloppet.se]

Kipkurui ja Kullberg

Maratonjuoksun Suomen mestaruudet ratkottiin tanaan jo varsin perinteisella reitilla Joutsenon Kullervo-maratonilla. Miesten kisan vei Sjundea IF:n Obed Kipkurui ajalla 2.28.23 ja hopealle sinnitteli vanha kone HIFK:n Wille Keihanen (2.29.41). SM-pronssille nousi TuUl:n Jaakko Kero (2.30.28) kirien ohi seurakamunsa Mika Luodon (2.30.35).

Naisten mestaruuden vei KU-58:n Sanna Kullberg ajassa 2.46.44. Maija Oravamaki otti hopeaa (2.48.15) ja Sari Juuti nappasi viimeisen tarjolla olleen mitalin ajalla 2.53.02.

[sul.fi]

Berliinin maraton

Viela kun ei edes tiedeta SM-maratonin tuloksia voidaan lisahehkuttaa huomista Berliinin maratonia. Raasto.comin edustuksen (Z) lisaksi kisaan starttaa suomalaisista ainakin Marten Bostrom ja Leena Puotiniemi seka Ami Laamo.

Niille kenelle ei nay Eurosport, voi huomenna tilannetta tarkastella taalta, jos innostaa viettaa aikaa kilvanjuoksun, eika niinkaan etukateen kirjoitetun ME-yrityksen parissa.

[raasto.com]

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kisoro Philadelphian kurko

Kenian Matthew Kisoro kyykytti kilpakumppaneitaan Philadelphiassa jo heti alusta lahtien. 13:57, 28:03 nayttivat valiajat kun Kisoro laukkasi kohti loppuaikaa 60.15. Gebre Gebremariam kylla tarjosi ainakin henkista tukea Kisorolla ja han ylittikin maaliviivan toisena ajassa 60.25. Abderragun Goumri oli kolmas ajalla 61.33. Irlannin Alistair Cragg (62.15, kisan kuudes) ja USA:n Brett Gotcher (62.50, 9.) juoksivat kelvollisesti.

Naisten tiukan kisan vei Meseret Defar ajalla 67.44. Han jatti kirissa Kenian Lineth Chepkiruita kahdella sekunnilla. Werknesh Kidane (68.30) piti Shalane Flanaganin (68.36) ja Kim Smithin (68.39) takanaan.

[competitor.com ja vahan raasto.com]

Jussi Utriainen taas vauhdissa

Jussi Utriainen kellotti tanaan uuden SE-ajan (ehka) Newcastlessa juostussa Bupa Great North Run -puolimaratonilla. Utriainen iski tiskiin ajan 62.42 (Holmen on juossut 62.35, joskin reitti ei ollut kelvollinen ennatykseen, Newcastlen reitin virallisuudesta on myos ollut vahan puhetta), jolla han sijoittui kovassa kisassa kuudenneksi. Koko kisan voitti itse Haile Gebrselassie varsin kyvykkaalla ajalla 59.33. Kiplimo Kimutai oli toinen ajalla 61.21 ja Jaouad Gharib saavutti maalin kolmantena ajassa 62.00.

Naisten kisan voitti Etiopian Berhane Adere ajalla 68.49. Portugalin Ana Dulce (69.01) ja Marisa Barros (69.09) jakoivat jalkimmaiset palkintosijat.

[mogulin.blogspot.com & greatrun.org]

Philadelphia Distance Run - live

Ita-rannikon puolimaratonylpeys, Philadelphia Distance Run, alkaa noin puolen tunnin kuluttua. Kisaa voi seurata livena taalla.

Naisten kisassa voittoa janoavat muun muassa vuoden 2009 Bostonin maratonin voittanut Etiopian Teyba Erkesso, odotetun debyyttinsa ilmoille lataava Meseret Defar, ekalle maratonille valmistautuva USA:n Shalane Flanagan, Kenian Lineth Chepkurui (paukutti juuri maantiekympin alle 31) ja Uuden-Seelannin Kim Smith, jolla on plakkarissa nopein naisten juoksema puolikkaan USA:n mantereella. Aijissa juoksee ainakin Ryan Hall, jolla on edessaan Chicagon maraton kolme viikon paasta. Vastassa on muun muassa Kanadan Simon Bairu, Irlannin Alistair Cragg , A. Goumri ja moni muu kova luu.

[competitor.com]

tiistai 14. syyskuuta 2010

SM-maratonin ennakko 2010 - päivittetty versio

SM-martti + toni juostaan puolentoista viikon päästä 25.9. Joutsenossa. Joutsenon reitti on suomalaiseksi maratonreitiksi parhaasta päästä, eli se ei sisällä ”luonnonkauniita” nousuja. Ainakin niinä kahtena kertana, jolloin allekirjoittanut on juossut Joutsenossa, kilvassa on kierretty 13 kilometrin rinki kolme kertaa ympäri + hieman rataa ja tietä alussa ja lopussa. Reitin ainoa isompi mäki osuu heti alkuun, jolloin urheilukentältä noustaan reitille. Vastaavasti reitiltä laskeudutaan samaa mäkeä alas lopussa, mistä maratoonareiden väsyneet jalat lienevät mielissään. On aivan toista lasketella 41 kilometrin paalun jälkeen alamäkeä kuin jos vaihtoehtona olisi nousta sitä ylös. Maratonin loppukilometreillä näet pienikin mäennyppylä tuntuu suurelta vuorelta. Onpa joskus kuultu sellaisistakin tapauksista, jossa maratonin juossut miesparka on joutunut nousemaan katukivetykselle niin, että on mennyt ensin istualleen maahan ja sitten nostanut jalat kivetyksen yli. Jos joku on selvää, niin se on ainakin selvää, että tällaista ei tapahdu peleissä ja leikeissä eikä moottorien kamppailuissa toisia moottoreita vastaan.

SM-maratonin yhteydessä on viime vuosina ratkottu myös Kalevan Maljan kohtalo HKV:n ja Turun Urheiluliiton välillä. Ketäpä tällainen keinotekoinen suurseurakamppailu kuitenkaan kiinnostaisi, kun Kalevan Maljan -kilpa on sekoittanut viime vuosina perin pahasti joidenkin seuratoimijoiden päät? Tämä on puolestaan aiheuttanut sen, että koko Kalevan Maljakamppailusta on ollut suomalaiselle yleisurheilulle enemmän haittaa kuin hyötyä. Niinpä tätä yleisurheilun irvikuvaa ei ole syytä pohtia raasto.comin kisaennakossa enää hitustakaan, vaan mennä itse asiaan, eli:

Miesten maraton

Miesten kilvassa on vain yksi voittajasuosikki. Hän on saanut aikoinaan nimekseen Obed Kipkurui ja seura, jonka värejä hän tunnustaa on Sjundeå IF. Miksi Kipkurui muka olisi SM-maratonin suurin suosikki? No, minkäpä muunkaan takia kuin sen, että keväällä hän juoksi ensimaratonillaan ajan 2.16.35, eikä tämä tapahtunut missään pöytämäisen tasaisella reitillä ihanteellisen maratonsään vallitessa, vaan Bulgarian Kavarnassa omalla vedolla ensimmäisestä metristä viimeiseen. Tällä juoksullaan Kipkurui on etukäteen osanottajajoukossa täysin omassa luokassaan, mutta kuten tiedetään, maratonilla mikään ei ole varmaa, paitsi epävarmuus.

Nähdäkseni Kipkuruin ykköshaastaja on Turun Urheiluliiton Jaakko Kero, joka totta vieköön tietää miten maratoneja juostaan. Debyyttimaratoninsa tämä maratonkone juoksi samaisella Joutsenon reitillä vuonna 1997 ja sen jälkeen taakse on jäänyt maraton poikineen. Niistä mainittakoon mm. SM-maratonin voitto vuonna 2001, samana syksynä Frankfurtissa juostu 2.19.27, Lontoossa vuonna 2006 juostu 2.20 ja tietenkin EM-kisaedustus samana vuonna. Ainoastaan kolme kertaa runsaasta 20 maratonista tämä maratonille luotu ikiliikkuja on viipynyt päälle 2.30. Siinäpä maratonvarmuutta kerrakseen.

Varsin vahva suosikki mitalistiksi on myös Keuruun Kisailijoiden Marko Partanen (enkka 2.25.35). Tämä 800 metriäkin aikoinaan 1.53:een nelistänyt veijari on harjoitellut viime talvesta alkaen vain tämän syksyn maraton mielessään. Tämä tarkoittaa sitä, että joka ikinen harjoitus on harjoiteltu ja kilpailu kilpailtu vain tulevaa maratonia, ei mitään muuta kisaa silmällä pitäen, kuten miehen blogia seuranneet ovat voineet päätellä. Periaatteena ei siis ole ollut se, että ensin harjoitellaan ratakautta varten ja sitten muuatama viikko maratonia varten, vaan maratonkeskittyneisyys on ollut päällä koko ajan, vaikka toki mies on juossut alimatkan kisoja sopivin väliajoin. On mielenkiintoista nähdä, tuottaako tämä keskittyneisyys tulosta Joutsenossa SM-mitalin muodossa.

Mitaleista tulevat todennäköisesti kamppailemaan myös Turun Weikkojen kaksikko Mikko Virta (enkka 2.23.19) – Juha Hellstén (enkka 2.23.57), HKV:n Simo Wannas (enkka 2.23.57) sekä HIFK:n Wille Keihänen (enkka 2.22.47, juostu muuten Joutsenossa). Virran, Hellstenin ja Wannaksen kohdalla voidaan kuitenkin kysyä, onko heidän maratonkeskittyneisyytensä ollut tarpeeksi perusteellista 42 kilometriä ja siihen vielä päälle juostavaa 195 metriä silmällä pitäen? Ratakauden jäljiltä oleva nopeus on kenties heidän vahvin aseensa edessä olevassa kilvassa, jolloin hieman alle 3.30 / km-laukka saattaa tuntua heille perin helpolta. Tietenkin myös Sjundeån Lauri Lipiäisellä ja Turun Urheiluliiton Mika Luodolla saattaa olla sanansa sanottavana, jahka 35 kilometrin jälkeen aletaan toden teolla katsoa, kenen koneessa on vielä jäljellä maratonvauhtikestoa ja kenen jalkoihin harjoituksissa tehdyt maratoniskutusharjoitukset ovat tehonneet parhaiten. Älkää kukaan unohtako myöskään VU:n Anssi Raittilaa (enkka 2.19.16), joskin hänen maratonvireensä yllä leijuu Helsinki City marathonin perusteella joltinenkin kysymysmerkki. Lisäksi on syytä mainita, että myös Imatran Urheilijain Harri ”Forrestg” Nissinen ja Kälviän Tarmon Pasi Hautamäki himoavat hyvää tulosta SM-maratonilta kuin kännikala maksakirroosia.

Naisten maraton

Naaraiden suomenmestaruusmaraton ei ole saanut suuria joukkoja liikkeelle, joten maratonfanit toivovat osanottajain laadun korvaavan määrän. Suurin suosikki voittajaksi kilvassa taitaa olla Kenttäurheilijat 58:n Sanna Kullberg, joka keväällä jätti 42195 metriä italialaista tietä taakseen ajassa 2.48.09. Vastikään hän myös nelisti puolikkaan maratonin aikaan 1.17, mikä on kyllä tarpeenkin, sillä keväisellä maratonkunnolla ei SM-kilpaa voiteta. Mukana on nimittäin pitkän linjan maratonkonetar, Oulun Pyrinnön edustaja, mutta Rokuan Ryhdin kasvatti Maija Oravamäki (enkka 2.35.37), joka 100 prosenttisen maratonpanostuksen hellitettyäänkin on taatusti alle 2.50-potkussa. Helsinki City Marathonilla tosin taisi tulla Maijan uran eka 2.50-päällitys, mutta sillä ei ole mitään merkitystä kunhan SM-maratonin lähettäjän pistooli puhuu karua kieltään. Mitalia halajaa myös Espoon Tapioiden Hanna Jantunen (enkka 2.45.07), joka on aiemmin voittanut SM-maratonin pariinkin otteeseen. Tietenkin myös muilla osanottajilla on mahdollisuus voittoon. Se ei edellytä muuta kuin maratonin juoksemista kovempaa kuin muut.

…Ja niin auringonsäteiden pilkottaessa Joutsenon stadionin katsomon takaa maratoonarit ja -toonarittaret kamppailevat kohti maalia onnen kyyneleet silmäkulmissaan maratontunteikkuuden ottaessa heidät valtaansa. He tietävät valon ja varjon leikkiä kesken juoksun seuratessaan tekevänsä urheilu-urallaan jälleen yhden sankariteon, juoksemalla pitkän ja uuvuttavan valmistutumisjakson jälkeen maratonin, tuon kestävyysurheilun kuninkuusmatkan maaliin. He tietävät, että kukaan muu kuin kaltaisensa ei voi ymmärtää maratonin viimeisillä kilometreillä ihmiskehossa vallitsevaa pakahduttavaa maratontunnetta.

[kilpailukalenteri.fi & raasto.com]

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Berliinin maratonilla 26.9. on luvassa joltistakin rallatusta

Nyt on se aika vuodesta taas lähellä, jolloin juostaan Berliinin maraton. Tämän vuoden kilpa saa lähtökäskyn sunnuntaina 26.9. Kyseessähän on maailman nopein AIMS:n standardit täyttävä maratonreitti. Tästä todisteena Haile Gebrselassien juoksemat kaksi kaikkien aikojen nopeinta maratonaikaa sekä se, että Berliinin reitillä on ladottu maraton neljä kertaa alle 2.05 ja naisten maratoni niin ikään neljä kertaa alle 2.20. Viimeisen 12 vuoden aikana Berliinissä on juostu ME-tulokset vuonna 1998 (Ronaldo da Costa 2.06.05), vuonna 1999 (Tegla Loroupe 2.20.43), vuonna 2001 (Naoko Takahashi 2.19.46), vuonna 2003 (Paul Tergat 2.04.55) sekä vuosina 2007-2008 (Haile Gebrselassie 2.04.26 ja 2.03.59). Valitettavasti Haile G ei ole tämän vuoden kilvassa mukana, vaan tähtää New Yorkin maratonille täydessä maratonkeskittyneisyydessä. Hailen lisäksi myös Samuel Wanjiru loistaa poissaolollaan ja keskittyy Chicagon maratonille 100 prosenttisessa maratonkeskittyneisyydessä, vaikka olisi luullut Sammyn juoksevan Berliinissä, sanoihan hän pari vuotta sitten juoksevansa Saksan pääkaupungissa joku päivä kivikovaa tietä 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä palan painikkeeksi päälle.

Turha on kuitenkaan maratonfanien itkeä kovien miesten poissaoloa, sillä kilvassa on silti mukana kovia miehiä. Nimittäin seitsemän tämän vuoden kilpaan ilmoittautunutta kaveria on juossut urallaan martin ja tonin alle 2.07 ja kolme heistä on laukannut vieläpä alle 2.06. Kovimmat miehet enareiltaan kilvassa ovat Kenian Patrick Makau ja Geoffrey Mutai. He ovat nelistäneet kestävyysurheilun ehdottoman kuninkuusmatkan aikoihin 2.04.48 ja 2.04.55. Onpa mukana myös veijarimainen veijari, nimeltään Eliud Kiptanui, kotimaa Kenia, joka tämän vuoden Prahan maratonilla paukutti 2.05.39. Monista kovista Kenian miehistä on vielä syytä mainita mies, jolle mutsi antoi aikoinaan nimeksi Gilbert Yegon. Hän on käyttänyt vähimillään 42195 metriin aikaa ainoastaan 2.06.18, eli siis vetänyt maratonin läpi päälle 4000 metrin Cooperintestivauhtia muina miehinä. Älköön kukaan unohtako kilvan ennakkospekulaatiossa myöskään Etiopian kaksikkoa Bazu Worku ja Yemane Tsege Adhane. Kyseiset maratonpoitsut ovat näet ravanneet maratonin aikoihin 2.06.15 ja 2.06.30. Naisten kilvasta ei ole tihkunut maratonfaneille juurikaan ennakkotietoja, mutta eiköhän maratonin koittaessa lähtöviivalla ole tukku 2.20-2.26 naaraita, mikäli vanhat maratonmerkit pitävät paikkansa.

Ja lopuksi vielä iloinen uutinen kaikille maratonfaneille: Berliinin kilpa näkyy suorana lähetyksenä Europortilta!

[scc-events.com]