sunnuntai 30. syyskuuta 2007

Kara Goucherille voitto Radcliffestä

USA:n Kara Goucher, kympin MM-pronssimitalisti, revitteli kirkkaaseen voittoon ja uuteen maansa ennätykseen juostuaan Great North Run -puolikkaalla ajan 66.57. Äitiyslomalta virallisen paluun tehnyt Paula Radcliffe juoksi kisan kakkoseksi jäätyään Goucherin kyydistä 16 km:n kohdalla. Radcliffe kellotti kuitenkin kovan ajan, 67.53. Miesten kisan voitti Martin Lel juostuaan 60.10. Tällä ajalla hän kepitti Samuel Wanjirun kahdeksalla sekunnilla.

[bbc.co.uk]

Gebreselassie juoksi maratonilla ME:n!!!

Juuri kärjen osalta päätökseen saatu Berliinin maraton ei jättänyt ketään kylmäksi sillä sellaista vauhtia kärjessä pisteltiin. Vauhdittajien avustamana Haile Gebreselassie laittoi ennätykset uusiksi ja nyt uusi ME maratonilla kirjataan 2.04.26. Puolimatkan jälkeen vauhti on vain kiihtynyt sillä toisen puolikkaan Haile tykitti aikaan 1.01.57!!

Naisten kisan voitti Gete Wami ajalla 2.23.17, ja näin Wami säilytti mahdollisuutensa WMM-kisasarjan voittoon.

[berlin-marathon.com]

lauantai 29. syyskuuta 2007

Suomalaiset menestyivät Lidingössä

Maailman suurin maastojuoksutapahtuma, Lidingöloppet on taas kisattu. Miesten sarjassa suomalaiskaksikko Utriainen-Wannas pitivät hienosti Suomen mainetta yllä sijoittuen molemmat kärkipäähän. Utriainen taisteli jopa voitosta ja pääsikin lopussa varsin lähelle kilpailun voittanutta Kenian Joseph Kimisiä. Tappiosekunteja maalissa oli 23. Wannas puolestaan juoksi kuudenneksi jääden kärjelle kuitenkin lähes viisi minuuttia.
-Viimeisellä kympillä tuli kyllä noutaja ja se sujui itseltäni todella vaikeasti. Loppusuoralla oli jo monta miestä aivan kintereillä. Taisivat ottaa vikalla kympillä monta minuuttia kiinni. Alamäkien kanssa oli vaikeata, koska rankkasade oli tehnyt niistä todella liukkaita. Muuten varsin hyvä kilpailu, kertoi Wannas.

Naisten 30km:n matkalla Maija Oravamäki sijoittui toiseksi. Maria Söderström oli 4. ja Pauliina Utriainen kuudes.

Tyttöjen 19-vuotiaiden sarjassa Jäppilän Urheilijoita edustava Suvi Miettinen juoksi ylivoimaiseen voittoon.

[raasto.com & sul.fi]

perjantai 28. syyskuuta 2007

Jepkosgei teki mitä uumoiltiin, Kipruto yllätti

Eipä jäänyt paljon jossiteltavaa naisten 800m:n MM-finaalissa. Niin ylivoimaisia otteita esitti tuore maailmanmestari Janeth Jepkosgei. Jepkosgei veti kisaa alusta maaliin. Ensimmäiseen 400m:n aikaa häneltä kului 56.16, ja jo tässä vaiheessa muilla oli vaikeuksia pysyä mukana, vaikka edellinen 200m oli juuri hieman edellistä hitaampi. Eipä mitään, sitten vasta vauhti alkoi kiristyä. Jopa siinä määrin, että suurista suurin Maria Mutola lyyhistyi radan sivuun 70 metriä ennen maalia. Jepkosgei voitti kisan kovalla ajalla 1.56,04. Toiseksi rynni Hasna Benhassi ajalla 1.56,99. MM-pronssia luovutetaan muiden ohitse puikkelehtineelle Mayte Matrínezille, joka juoksi ennätyksensä 1.57,62. Taas näyttävä kisa!

Miesten esteet puolestaan alkoivat Mustafa Mohamedin taktiikalla, mutta vauhti pysyi ensimmäisen tonnin ajan hyvin siedettävällä tasolla, 2.52,63. Tässä vaiheessa pääjoukko rimpuili helposti mukana, kunnes Mohamed pisti seuraavan vaihteen kehiin. Kisa kääntyi kuitenkin kenialaisdominoinniksi, kun Ezekiel Kemboi antoi palaa. Vahvimmaksi kuitenkin nousi Brimin Kiprop Kipruto ajalla 8.13,82. Kemboille jäi MM-hopea ajalla 8.16,94 ja Kenian kolmoisvoiton koristi Richard Mateelong ajalla 8.17,59. Kärkijoukossa viihtynyt Tareq Mubarak Taher hyytyi pystyyn loppusuoralla ja jäi kuudenneksi Mohamedin (8.19,82) ja Bob Tahrin (8.20,27) jälkeen.

[raasto.com & osaka2007.iaaf.org]

torstai 27. syyskuuta 2007

Berliinin maraton sunnuntaina

Haile "The Greatest" Gebrselassie on teroittanut kuntonsa äärimmilleen ensi viikonlopun Berliinin maratonille, jossa hänen tavoitteenaan ei ole muu kuin ME:n petraaminen. Hailen ultimaattinen tavoite on rikkoa 2.03.00, mutta 2.04 rikkomiseenkin hän on kuulemma tyytyväinen.

Vastassaan hällä on maailman toiseksi kovinta maratontulosta edelleen hallitseva Sammy Korir. Ihan paperia eivät ole muutkaan kisan kärkinimet. Kenian Philip Manyim (2.07.41) on maistanut makeaa Berliinin maratonin voittoa pari vuotta sitten. Maanmiehensä Joseph Riri (2.06.49) ja estemiehenä tunnettu Bernard Barmasai (2.08.50) tarjonnevat myös aimo vastuksen Hailelle.

Naisten kisassa Gete Wami yrittää kerätä pisteitä WMM-sarjan voittoa varten. Wamille kelpo vastuksen tarjoaa muun muassa Japanin Naoko Sakamoto (2.21.51).

[scc-events.com & iaaf.org]

Great Northern Runia jälleen tarjolla

Puolimaratonin mittainen GNR juostaan viikonloppuna. Monen silmät ovat suunnattuna seuraamaan Paula Radcliffen paluuta. Mutta, mutta. Hänen kanssaan kisaan säntäävät muun muassa Etiopian Tirunesh Dibaba ja Kenian Vivian Cheruiyot. Viimeisimmän tiedon mukaan Jo Pavey jättää kisan väliin tuoreehkon vamman vuoksi.

Lauantaina puolestaan muun muassa Mo Farah, Craig Mottram ja Eliud Kipchoge mittelevät maantiekolmosella.

[gnr.buzz.com & iaaf.org &greatrun.org]

keskiviikko 26. syyskuuta 2007

ME-kone Wanjiru johdattaa Kenian joukkuetta Udinessa

Puolimaratonin ME:tä viilaillut Samuel "Sammy" Wanjiru tarjoaa muun muassa Eritrean Tadesselle ja Ugandan Kipropille kelpo vastuksen tulevissa maantiejuoksun MM-kisoissa. Kovaa vastusta on tarjolla myös maanmiehistään, sillä Wanjirun kanssa Kenian vaakunaa kantavat Patrick Makau Musyoki (puolikas: 58.56), Francis Kibiwott (61.36), Robert Kipchumba (59.28) ja Evans Cheruiyot (59.12). Naisten kisaan Keniasta osallistuu muun muassa Susan Chepkemei.

[iaaf.org]

tiistai 25. syyskuuta 2007

Tadesse vahva ennakkosuosikki MM-maantiellä

Eritrean Zersenay Tadesse on kuluneella kaudella esittänyt huimia suorituksia ml. Bekelen tylytys Mombasassa keväällä. Nyt Tadesse luukutti Hollannin Zaandamissa 10 mailin kisan aikaan 45.52, ja eroa kisan kakkoseen Kenian Bernard Kipyegoon syntyi 29 sekuntia. Tadessen matka kulki seuraavaa tahtia: 14.28, 28.34 ja 42.58. Naisten kisan voitti Etiopian Belaynesh Fikadu juostuaan 52.58.

[iaaf.org]

maanantai 24. syyskuuta 2007

Soille tupla, Defar taas vauhdissa, Koech esteiden kingi

Edwin Soi irrotteli viikonloppuna sellaisia kirejä, ettei 3000m:n tai 5000m:n voittajasta jäänyt mitään epäselvyyttä. Voittoajat 7.48,81 ja 13.38,16. Kolmosella nähtiin taas hieman pirteämpää vauhtia myös Craig Mottramilta, joskin hän jäi kisan neljänneksi ajalla 7.49,89. Vitosella Soin voitto Etiopian Sihinen ja Kenian Kipchogen nenän edestä voidaan pitää pienoisena yllätyksenä.

Meseret Defar säntäsi vain 3000m:lle ja vetelikin sitten mallikkaasti kisaennätyksen 8.27,24. Hänen perässään Vivian Cheruiyot (8.28.,66) ja Priscah Jepleting Cherono (8.29,06) petrasivat ennätyksiään. Naisten vitonen oli edellistä vaisuhkompi, mutta siltikin kova, sillä kolme ensimmäistä alittivat entisen haamurajan, 15 minuuttia. Nopeimpana heistä maaliin selvisi Vivian Cheruiyot ajassa 14.56,94.

Miesten esteissä Paul Kipsiele Koech oli isäntä ja veti itse itsensä voittoon kovalla ajalla, 8.00,67. Richard Matelong kellotti 8.07,66 ja Brimin Kiprutolle merkittiin aika 8.11,05. Ruotsin Mustafa Mohamed oli kauden finaalin seitsemäs ajalla 8.20,33.

[iaaf.org]

Pauli ei ole kunnossa

Kenian Paul Tergat, mies maailman nopeimman maratonajan takaa, juoksi Portugalissa puolikkaalla ajan 64.58, jolla hän sijoittui vasta kisan kymmenenneksi. Kisan voitti Jonathan Kipkorir ajalla 61.39. Naisten kisassa tähtisijan otti Kenian Elena Cheruiyot ajalla 71.23.

[iaaf.org]

perjantai 21. syyskuuta 2007

Vielä kerran

Kansainvälinen ratakausi lähenee loppuaan. Enää on jäljellä finaali. Kovat nimet ovat viikonloppuna läsnä. Miesten kasilla kamppailevat Mbulaeni Mulaudzi, Youssef Saad Kamel, Amine Laalou ja Ugandan nuori Abraham Chepkirwok. Tonnivitosella piipahtavat Daniel Kipchirchir Komen, Shadrack Korir, Bilal Mansour Ali, Tarik Boukensa ja Alan Webb. Maailmanmestari Bernard Lagatia kisassa ei nähdä.

Vitosella seikkailevat juuri kovan vitosen vetäneet Sileshi Sihine, Eliud Kipchoge ja Joseph Ebuya. Mukana on myös Moses Masai, joka kirrasi Kenenisa Bekeleä kympillä tuossa muinoin. Esteissä nähtäneen taas Paul Kipsiele Koechin ja Brimin Kipruton johtama kilpa. Myös kesän eräs valopilkku Mustafa Mohamed kilpaa paikan päällä.

Naisten 800m:llä nähdään taas Janeth Jepkosgein vahvoja edesottamuksia. Hänen kanssaan kisaavat muun muassa Mayte Martinez, Kenia Sinclair ja Lucia Klocova. 1500m näyttää myös kovin tutulta Jelena Sobolevan ja Maryam Yusuf Jamalin nimien myötä. Vitosella puolestaan nähdään Meseret Defar, joka on pyyhkinyt tänä suvena muun muassa Dibaban siskojen suoritukset melkoiseen pimentoon. Sitten on vielä esteet. Ettei vain olisi Venäjän ylivoimaa se koitos: Yekaterina Volkova näet on kehissä.

[iaaf.org]

torstai 20. syyskuuta 2007

Gete Wamilla pitää kiirettä

Etiopian Gete Wami juoksee maratonin Berliinissä ja New Yorkissa voittaakseen World Marathon Majors -kisasarjan. Wami juoksi ennätyksensä 2.21.34 viime vuonna juuri Berliinissä ja on siten vahva ennakkosuosikki tämänvuotisessa otatuksessa. Jos hän voittaa Berliinin maratonin, hän nousee rankingin kärkeen 65 pisteellä ohi Latvian Jelena Prokopcukan. Wami ja Prokopcuka kohtaavat New Yorkissa, joka on heidän välisessä kamppailussa ratkaiseva kilpa 500.000 taalan voittopotin nappaamiseen. New Yorkin maratonista tulleekin heidän osaltaan keskinäistä kyttäilyä.

[letsrun.com]

tiistai 18. syyskuuta 2007

Defar juoksi helppoon voittoon Lontoossa

Suhteellisen tiivisti viikonloppuna kisa-asuun sonnustautuneen Meseret Defarin ennakoitiin rikkovat maantievitosen ME:n sunnuntaina Lontoossa juostussa kisassa. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Defar myönsi perjantaisen kahden mailin haamujuoksun painavan jaloissa. Hän kuitenkin voitti kisan ajalla 15.08 ja säilytti hieman eroa toiseksi juosseeseen Benita Johnsoniin (15.28). Kisan kolmas oli Jo Pavey jäätyään sekunnin Johnsonille.

[womenschallenge.co.uk]

Taas USA:n maantiemestaruuksia

USA:ssa rykäistiin eilen taas muutamat maantiemestaruusmitalit jakoon. Nyt oli vuorossa maantievitosen kemut. Miesten puolella Dan Browne voitti USA:n mestaruuden ajalla 13.48. Varsinaisessa kisassa hän oli kolmas, kun ensimmäisenä maaliviivan ylitti Kenian Simon Ndirangu ajalla 13.46. Browne voitti muuten pari viikkoa sitten USA:n mestaruuden 20km:llä. Naisten mestariksi ja samalla avoimen kisan ykköseksi juoksi Osakassakin hyvin otteita esittänyt Shalane Flanagan ajalla 15.26.

[runnersweb.com]

Benita Johnson Chicagon maratonille

Australian Benita Johnson varmisti osallistuvansa lokakuun seitsemäntenä juostavalle Chicagon maratonille. 2.22.36 juossut Johnson nousi nyt voittajasuosikiksi. Kilpasiskoinaan hällä on muun muassa Romanian Nuta Olaru (2.24.33), Venäjän Alevtina Ivanova (2.27.48) ja Iso-Britannian Kathy Butler (2.28.29). Kisassa maratonilla debytoiva Etiopian Teyba Erkesso (1/2: 1.10.00) voidaan nimetä kisan jokeriksi.

Miesten kisan tähdistö on kova. Evans Rutto on ennätyksellään 2.05.50 rautaisin kolli paperilla. Maailmanmestari muutaman vuoden takaa, itse Jaouad Gharid (2.07.02), on kehissä. Samoin Felix Limo (2.06.14), Daniel Njenga Muturi (2.06.16), Benjamin Mayio (2.07.09), Jimmy Muindi (2.07.50) ja Daniel Yego (2.08.16) eivät aio katsella sivusta muiden ratkaisuja kärkisijoilla. Vanha kettu Bong-Ju Lee myös sen verran tiukka jäpikkä, että nuoremmilla voi mennä pupu pöksyyn kisassa.

[letsrun.com]

Ndereba ylennettiin

Maratonin tuore maailmanmestari Catherine Ndereba sai ylennyksen Kenian vankilavirkamiesten arvoasteikolla. Hänen ylennettiin II-tason päälliköstä ykköstasolle juuri tuon Osakassa juostun MM-kullan johdosta.

[allafrica.com]

lauantai 15. syyskuuta 2007

Defar haamurajan alle

Etiopian Meseret Defar alitti ensimmäisenä naisten 9 minuutin rajan kahdella maililla eilisiltana Brysselissä. Uusi maailman paras tulos ko. matkalla kirjataan nyt luvuin 8.58,58! Entinen paras kellotus, 9.10,47 oli hänen omissa nimissään kuluvan vuoden toukokuulta. Huomenna Defar nähdään Lontoossa yrittämässä rikkoa nimissään olevaa maantievitosen ME:tä (14.46). Naisten maililla Maryam Yusuf Jamal juoksi 4.17,75. Venäjän Jelena Soboleva (4.21,16) ja Olga Jegorova (4.24,24) peesasivat häntä maaliin.

Myös Kenenisa Bekelellä oli eilen ME hakusessa, mutta soolona juostut kisan viimeiset 16 kierrosta eivät tarjonneet mahdollisuutta uuteen ennätykseen. Loppuaika 26.46,18 ei nyt tietenkään ole luokaton, mutta hiemanko Bekelen perässä tapahtui. Kenian Moses Masai rullasi maaliin ajassa 26.49,20. Ajallaan hän yllätti ennen kaikkea itsensä.
- Kun olin lähestymässä Bekeleä, pelästyin. Bekele yrittää ME:tä ja minä juoksen hänen kannoillaan, Masai ällisteli maalissa.

Kisan kolmas Micah Kogo juoksi 26.58,42 ja neljänneksi kiiruhtanut Bernard Kiprop Kipyegokin alitti 27.00 juostuaan 26.59,61. Miesten vitosella pideltiin kanssa aikamoista kyytiä, kun seitsemän kaveria alitti 13.00. Kisan voitti Sileshi Sihine ajalla 12.50,16. Seuraavat kärkisijat jakoivat Kenian Eliud Kipchoge (12.50,38) ja Ugandan Moses Ndiema Kipsiro (12.50,72). Brittien Mo Farah juoksi ajalla 13.07,00 kymmenneksi.

Miesten 1500m voitti Daniel Kipchirchir Komen ajalla 3.32,67, kun esimerkiksi muuan Rachid Ramzi jäi kuudenneksi ajalla 3.36,20. Miesten 800m voitti Kenian David Lekuta Rudisha ajalla 1.44,15 ja hän jätti Mbulaeni Mulaudzin (1.44,40) taakseen.

Miesten esteissä päästeltiin kunnon vauhtia, kun Kenian Paul Kipsiele Koech ei pidätellyt. Tuloksena kauden kärkiaika 7.58,80. Brimin Kipruto kellotti 8.02,89 ja Willy Rutto Komenille kolmas tila ajalla 8.11,18. Bob Tahri oli neljäs juostuaan 8.11,77.

[iaaf.org]

torstai 13. syyskuuta 2007

Mustafa Mohamedille vihdoinkin EM-pronssia

Estekone Mustafa Mohamed sai vihdoinkin viime joulukuussa EM-maastoista ansaitsemansa pronssimitalin. Hän sijoittui maastoissa alunperin neljänneksi. Tuolloin hopealla palkitun Portugalin Fernando Silvan pelattua vilunkipeliä kielletyillä aineilla ja tultua diskatuksi, Mohamed nousi pronssille.

[friidrott.se]

keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Paula Radcliffe palaa kilpakentille

Paula Radcliffe nähdään kilpailemassa oikeasti ensimmäisen kerran 21 kuukauteen, kun hän osallistuu BUPA Great North Run -puolikkaalle kuluvan kuun viimeisenä päivänä.

[letsrun.com]

Weidlinger pääsi taas esteet läpi ongelmitta

Erittäin pahannäköisesti Osakan MM-esteiden alkuerässä nupittanut Günther Weidlinger kisasi eilen Linzissä. Hän sijoittui neljänneksi ajalla 8.26,55 Kenian Wesley Kiprotichin (8.24,35) voittamassa kisassa.

[gugl-meeting.at]

Perjantaina Bekele jalostaa nälkäänsä

Maailmanmestari Kenenisa Bekele yrittää uusi 10000m:n ME:tä Brysselissä Van Dammen muistokisoissa perjantaina. Nykyinen nimissään oleva ME 26.17,53 on vuodelta 2005.

[iaaf.org]

tiistai 11. syyskuuta 2007

Rotterdamissa kova puolikas

Kenian Evans Cheruiyot revitti kaikkien aikojen viidenneksi parhaan puolikkaan ajan Rotterdamin puolikkaalla viikonloppuna. Cheruiyot kellotti 59.12 kisassa, jossa kolme seuraavaakin juoksijaa alitti 59.30: Patrick Makau (59.19), Deriba Merga (59.25) ja Patrick Ivuti (59.27).

[athletics-weekly.com]

Ndereba mukaan New Yorkiin

Tuore maratonin maailmanmestari ilmoitti osallistuvansa marraskuun alussa juostavalle New Yorkin maratonille. Siinäpä verraton kilpasisko kisaan jo ilmoitetuille Jelena Prokopcukalle, Lydia Grigoryevalle, Tatjana Hladyrille, Constantina Tomescu-Ditalle ja Salina Kosgeille.

[superathletics.co.za]

maanantai 10. syyskuuta 2007

Viikonlopun saldoa - poimintoja

Zürich: Bernard Lagat kiri kolmosen voittoon ajalla 7.38,77 ja piti Edwin Cheruiyot Soin (7.39,02) ja Moses Kipsiron (7.39,69) takanaan. MM-kisoissa hienosti venynyt Matt Tegenkamp alitti juuri ja juuri 8.00 juostuaan 7.54,44. Tonnivitosella Mehdi Baala kepitti Tarek Boukensan (3.38,84) ajalla 3.38,62. Daniel Kipchirchir Komen oli kolmas ajalla 3.38,96. Naisten tonnivitosen puolestaan otti nimiinsä Maryam Yusuf Jamal ajalla 4.06,32. Tuttu voittaja oli myös kasilla kun Janeth Jepkosgei kellotti 1.59,03.
Winschoten: Petri Saavalainen joutui keskeyttämään 100km:n kisansa maratonin paikkeilla. Asmo Ahola oli kisassa paras suomalainen ajalla 7.23.05, joka on hänen uusi ennätyksensä. Miesten kisan voitti Japanin Shinichi Watanabe ajalla 6.23.21, kun naisten voittaja myös Japania edustava Norimi Sakurai käytti sataseen aikaa 7.00.28.
Göteborg: Suomi pesi Ruotsin miesten ottelussa. Tiukka kisa ratkesi miesten kasilla, jonka voitti Tor Pöllänen. Mikko Lahtio teki vahvan ratkaisuyrityksen 250 ennen maalia, jolla hän yritti jättää Mattias Claessonin taakseen. Siinä hän onnistuikin, mutta Pöllänen pälähti maaliin ensimmäisenä. Tommy Granlundin ja Niclas Sandellsin venyminen lopussa varmisti otteluvoiton Suomelle. Sandells oli äijänä myös lauantaina miesten tonnivitosella, jossa hänen hylättiin mittelemisestä myös hylätyn Philip Aagaardin kanssa. 1500 voitti Jonas Hamm kauden kotimaisella kärkiajalla 3.43,62. Sunnuntaina naisten kisassa kohdattiin pieni pettymys, kun Annemari Sandell-Hyvärinen ei kyennyt starttaamaan kympille. Sandell-Hyvärinen oli lauantaina vitosella kolmas ajalla 16.42,56. Nuori Suvi Miettinen pisti kuitenkin päälle kunnon rähinän ja debytoi itsensä alle 35.00 (34.49,56) ja kolmanteen sijaan. Elina Lindgren oli hänen edellään ennätyksellään 34.48,11.

Kympillä Jussi Utriainen pystyi sinnittelemään Erik Sjöqvistin perässä viimeisellä kierroksella ja Obed Kipkurui alitti puoli tuntia ensimmäisen kerran. Mikael Talasjoki puolestaan paransi kauden kotimaista kärkiaikaa esteissä kellotettuaan 8.52,38. Samassa kisassa Janne Ukonmaanaho juoksi kauden toisen estekisansa aikaan 9.00,51.
Espoo: Lauantaina Göteborgissa kympillä kisannut Obed Kipkurui uhkui hirmuista kuntoaan jo heti sunnuntaina Espoossa juostussa ECrossissa. Kipkurui voitti 18km:n kisan ylivoimaisesti ajalla 56.47. Taakse jäivät muun muassa Lars Johansson (57.30) ja Eliud Lokol (57.59). Naisten kisan voitti Maija Oravamäki ajalla 67.23. Maria Söderström oli toinen juostuaan 67.59. Kolmas sija meni Ruotsiin Louise Wikerille (72.09).

Kipkurui ja Lokol seuraavat ECrossin kulkua varjoista (kuva: Jarno Maimonen)

Oravamäki ja Söderström kisan tiimellyksessä (kuva: Jarno Maimonen)


Rieti: Rietissä puskettiiin kova kolmonen, jonka voitti Kenian Thomas Pkemei Longosiwa ajalla 7.32,79. Myös kisan kakkonen Yusuf Kibet Biwott (7.33,39) onnistui pitämään maanmiehensä Edwin Soin (7.34,07) takanaan. Tonnivitosen voitti Juan Carlos Higuero ajalla 3.34,78. Naisten kasilla Janeth Jepkosgei ei vieroksunut maitohappoja lähdettyään jänön perään alle 1.50-vauhtia. Loppuaika 1.56,29 on siltikin tiukkaa tavaraa. Naisten kolmosella Kenian Vivian Cheruiyot hätyytteli kauden kärkeä juostuaan 8.30,25.

[iaaf.org & endurance.fi & sul.fi & raasto.com]

perjantai 7. syyskuuta 2007

Jäniksetön Zürichin GP

Osakan MM-kisoissa juoksija juoksijaa vastaan kisoja saatiin seurata suurella ilolla. Nyt samaa mannaa on tarjolla tänään illalla Zürichin gp-kisassa. Suomessa sitä voi seurata maksullisella kanavalla ja jälkilähetyksenä ah, niin ihanien F1-studioiden välissä.

Miesten 1500m:lla nähdään muun muassa Osakassa kavereita hankkinut Mehdi Baala ja jokseenkin odotuksia heikommin suoriutuneet Alan Webb ja Daniel Kipchirchir Komen. Saas nähdän miten jäniksetön ralli sopii USA:n TTT:lle tällä kertaa. Puolta pidemmällä matkalla nähdään muun muassa tuore tuplamaailmanmestari Bernard Lagat, MM-pronssilla palkittu Moses Ndiema Kipsiro, neljänneksi MM-vitosella kirinyt Matt Tegenkamp sekä pikku Bekele.

Naisilla on tarjolla kaksi matkaa. Niistä lyhyemmällä, 800m:llä, nähdään MM-finaalissa loistavasti juossut Janeth Jepkosgei, MM-pronssimitalisti Mayte Martinez ja muutama muu MM-finaalisissakin esiintynyt puolimaileri. Kisan etenemistä voisi jo vähän uumoilla sooloksi. Naisten eurooppalaisen mailin lähtöviivalle kumartuvat muun muassa tuore MM-kolmikko Maryam Yusuf Jamal, MM-hopeamitalisti Jelena Soboleva ja Irina Lishchynska.

[raasto.com]

Saavalainen ja muut sataselle

Taas on se aika vuodesta, kun rankka sakki kokoontuu 100km:n MM-kisojen viivalle Hollannissa. Suomesta paikalla ovat Petri Saavalainen, Aholan veljekset Asmo ja Arto sekä Ari Surkka. Heistä Saavalainen pitää hallussaan SE-tulosta 7.01.36, jonka hän juoksi viime vuonna debyytissään. Moraalisena SE-tuloksena pidetään kuitenkin edelleen Risto Laitisen aikaa 6.30.35. Tänä vuonna kisassa juostaan samalla myös Euroopan mestaruudesta ja maiden välisestä joukkuemestaruudesta.

Saavalainen jaksaa taivaltaa (kuva: Ste)


[endurance.fi]


keskiviikko 5. syyskuuta 2007

Keskisalon leikkaus sujui hyvin

Jukka Keskisalon kesän laimentanut takareisivamma operoitiin tänä aamuna Joensuussa Heikki Jaroman pitelemin instrumentein. Juoksutaukoa on tarjolla kuutisen viikkoa.
- Jalan paraneminen on nyt tärkeintä ja sitten vasta tarkastetaan harjoituskauden suunnitelmat. Jos toipuminen sujuu hyvin, harjoituskausi voi alkaa lähes normaalina ajankohtana, Keskisalo lisää.

[yle.fi]

Ruotsin maajoukkue Suomi-otteluun

Ruotsin joukkueessa raastopuolta edustavat seuraavat atleetit.

Miehet
800m: Mattias Claesson, Rizak Dirshe, Fredrik Karlsson
1500m: Rizak Dirshe, Mustafa Mohamed
5000m Mustafa Mohamed, Erik Sjöqvist, Henrik Skoog
10000m: Erik Sjöqvist, Kristian Algers, Oskar Käck, varalla: Jonas Andersson
3000m ej.: Per Jacobsen, Henrik Ahnström, Erik Emilsson

Naiset
800m: Johanna Hallberg, Kajsa Haglund, Frida Flodström
1500m: Kajsa Haglund, Ulrika Johansson, Flo Jonsson
5000m: Hanna Karlsson, Christin Johansson, Anneli Fransson
10000m: Lilian Magnusson, Hanna Karlsson, Anna von Schenck, varalla: Charlotte Sinclair
3000m ej.: Christin Johansson, Ulrika Johansson, Charlotta Fougberg

[friidrott.se]

tiistai 4. syyskuuta 2007

Suomen maajoukkue Ruotsi-otteluun

Suomen joukkueessa raastopuolta edustavat seuraavat atleetit. Moni heistä edustaa jonkin sortin veikkoja.

800m:
Tommy Granlund Gamlakarleby Idrottsförening
Mikko Lahtio Helsingin Kisa-Veikot
Niclas Sandells IK Falken

1500m:
Jonas Hamm Lahden Ahkera
Mikael Bergdahl Gamlakarleby Idrottsförening
Niclas Sandells IK Falken

5000m:
Henri Manninen Jyväskylän Kenttäurheilijat
Matti Räsänen Joensuun Kataja
Jussi Utriainen Lahden Ahkera

10000m:
Obed Kipkurui Sjundeå Idrottsförening
Jussi Utriainen Lahden Ahkera
Simo Wannas Helsingin Kisa-Veikot

3000m ej:
Joonas Harjamäki Seinäjoen Urheilijat
Mikael Talasjoki Helsingin Kisa-Veikot
Janne Ukonmaanaho Ylikiimingin Nuija-Miehet

800m:
Mari Järvenpää Kokkolan Veikot
Minna Järvenpää Kokkolan Veikot
Suvi Myllymäki Helsingin Kisa-Veikot

1500m:
Mari Järvenpää Kokkolan Veikot
Minna Nummela Helsingin Kisa-Veikot
Saara Pekkarinen Lapinlahden Veto

5000m:
Minna-Maria Kangas Rovaniemen Lappi
Elina Lindgren Oulun Pyrintö
Annemari Sandell-Hyvärinen Turun Weikot

10000m:
Elina Lindgren Oulun Pyrintö
Jaana Niemelä Turun Weikot
Annemari Sandell-Hyvärinen Turun Weikot

3000m ej:
Sandra Eriksson IF Nykarlebynejden
Suvi Miettinen Jäppilän Urheilijat
Saara Skyttä Liedon Parma

[sul.fi]

sunnuntai 2. syyskuuta 2007

Takala puolikkaalla

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Takala osallistui Saksanmaalla puolikkaan mestaruuskisoihin ja tuomisina on uusi ennätys 67.37.

[leichtathletik.de]

Ukonmaanaho avasi kautensa

Maaottelu lähestyy ja tarjolla on maaottelukatsastuksia. Siinä merkeissä nähtiin Janne Ukonmaanaho ensimmäistä kertaa radalla tällä kaudella Turussa Paavo Nurmen stadionilla. Hän ottikin miesten 3000m esteiden voiton ajalla 9.18,54. Mikko Virta oli toinen (9.25,96) ja Teppo Syrjälä kolmas (9.36,69).

Ukonmaanaho lentää taas (kuva: Ste)


Naisten 1500m:llä Minna Nummela ja Saara Pekkarinen esittivät pirteää loppukiriä hitaasti alkaneessa juoksussa. Lopputuloksena Nummelan voitto ajalla 4.28,36, mutta Pekkarinen juoksi myös alle 4.30 tuloksella 4.29,11. Turun Weikkojen Tarja Vesaluoma oli kolmas ajalla 4.35,88.



Pekkarinen vetää viimeistä kierrosta (kuva: Ste)

Miesten 1500m:n katsastuksen voitti Mikko Lahtio ajalla 3.53,64. Tässäkin lähdettiin liikkeelle hyvin verkkaista vauhtia kun jäniksenä toiminut Willy Rotich veti selvästi liian hidasta vauhtia. Tästä huolimatta toiseksi juossut Henri Manninen vipelsi lukeman 3.54,80. Euran Jukka-Pekka Kauppi oli kolmas ajalla 3.55,73 ja Jarkko Hamberg neljäs ajalla 3.57,62.



Lahtio otti helpon voiton (kuva: Ste)

[raasto.com]

Lagatille tupla, Jamal piti Sobolevan takanaan

Kansallista tasoa alkanut vitosen MM-finaali huipentui vauhdikkaaseen viimeiseen kierrokseen ja Bernard Lagatin rullaavaan kiriin. Lagat otti kultaa ajalla 13.45,87 ja liitti nimensä tiukkaan kerhoon. Entinen maanmiehensä Eliud Kipchoge kiri hopealle. MM-pronssia napannut Ugandan Moses Ndiema Kipsiro (13.46,75) kykeni juuri ja juuri pitämään hienosti lopussa nousseen USA:n Matt Tegenkampin (13.46,78) takanaan. Tegenkamp kepitti muun muassa Tariku Bekelen. Brittien Mo Farah esitti iloista rullausta, mutta lopussa vauhti riitti kuudenteen tilaan ajalla 13.47,54. Craig Mottram oli kesy ja jäi kisassa 13. sijalle. Helsingin maailman mestari Benjamin Limo oli finaalin viimeinen ajalla 14.01,25.

Naisten 1500m:llä Venäjän Jelena Soboleva yritti kyykyttää muita vetämällä kisaa alusta alkaen. Taktiikka toimikin siihen asti, kunnes Bahrainin Maryam Yusuf Jamal antoi kuulua 350m ennen maalia. Soboleva kykeni vastaamaan tähän, mutta rahkeet eivät riittäneet voittoon asti. Jamalille MM-kultaa kovalla ajalla 3.58,75. Sobolevakin alitti 4.00 juostuaan 3.58,99. Pronssille nousi Ukrainan Irina Lishchynska ajalla 4.00,69.

Miesten 800m:lla puolestaan ennakkosuosikit yllätettiin pahemman kerran. Mbulaeni Mulaudzi oli seitsemäs, Amine Laalou kuudes ja Wilfred Bungeikin vasta viides. Kirkkainta kiriä esitti Kenian Alfred Kirwa Yego (1.47.09), joka piti Kanadan Gary Reedin takanaan sadasosan turvin. Yuriy Borzakovskiy kykeni nousemaan taas kaukaa - tällä kertaa palkkiona MM-pronssia ajalla 1.47,39.

[raasto.com & osaka2007.iaaf.org]

Ndereba on ykkönen!

Kenian Catherine Ndereba otti varmimman maratonjuoksijan valtikan haltuunsa voittaessaan tiukan MM-maratonin ajalla 2.30.37. Kisan tiivistyessään kohti kliimaksiaan Ndereba kykeni savustamaan kovaa vastusta tarjonneen Kiinan Chunxiu Zhoun pienoiseen alakynteen. Zhou ei kuitenkin helpolla taipunut ja siitä hänet palkittiin MM-hopealla ajalla 2.30.45. Kisan kovinta raastoa esitti Japanin Reiko Tosa, joka kärjen vauhtin kiristymisen jälkeen otti maratoninhoa niskasta ja kiri itsensä pronssille ajalla 2.30.55. Kisa oli kerrassaan hienoa seurattavaa. Maailman cupin voitto lähti Keniaan ja hopea Kiinaan. Japani kykeni pitämään kolmannen tilan selvällä erolla Venäjään.

[raasto.com & osaka2007.iaaf.org]

lauantai 1. syyskuuta 2007

Maija Oravamäki rullasi SM-duatlonissa

Maratoonari Maija Oravamäki voitti ylivoimaisesti kultaa tänään Paimiossa kilpailussa SM-duatlonin pitkillä matkoilla (10-60-10). Oravamäki taittoi ensimmäisen kympin aikaan 36.10, joka oli kuusi minuuttia kovempaa kuin seuraavalla naisella. Hirmuista oli Oravamäen tahti myös pyöräilyssä, sillä hän oli 12 minuuttia seuraava nopeampi. Jälkimmäisen juoksun aika eikä kokonaisaikakaan ole raasto.comin toimituksen tiedossa/muistissa.
- Mukavaahan tämä on kun kymppien välissä saa lepuutella jalkojaan pyörän päällä, Oravamäki hymyili maalissa.
Maija Oravamäkeä vain hymyilyttää vauhdin hurma (kuva: Ste)
Miesten kisan voitti hiihtouransa keväällä kuopannut Johannes Kohonen 2,5 minuutin erolla Kaj Söderdahliin. Juoksuareenoillakin näyttäytynyt triatleetti Mika Luoto oli kolmas selvästi Söderdahlin takana.
[raasto.com]

Defar odotetusti ykkönen

Etiopian Meseret Defar otti MM-kultaa naisten vitosella ajalla 14.57,91. Hän onnistui pitämään takanaan kenialaiskolmikon, joista hopeaa voitti Vivian Cheruiyot (14.58,50) ja pronssia Priscah Jepleting Cherono (14.59,21). Heistä Cheruiyot antoi kisassa kunnon vastuksen. USA:n seitsemänneksi juossut Jennifer Rhines, 15.03,09, oli finaalin ensimmäinen ei-afrikkalainen.

[raasto.com & osaka2007.iaaf.org]

Vaittiselle ja Jantuselle SM-kultaa

Forssan Marko Vaittinen otti vihdoinkin maratonin SM-kultaa. Jo muutaman vuoden edukseen maratonilla ja puolimaratonilla esiintynyt Vaittinen pokkasi voittonsa Vaasassa juostulla SM-maratonilla ajalla 2.28.12. Turun Weikkoja edustava Vesa "Juna" Erojärvi jäi Vaittisesta lopussa, mutta sinnitteli SM-hopealle ajalla 2.30.21. Pronssia otti Johan Ehrs ajalla 2.31.29. Hänestä minuutin jäi Turun Urheiluliiton Jukka Kero.

Naisten kisassa ennakkosuosikiksi mainittu Turun Urheiluliiton Hanna Jantunen otti toisen mestaruuden putkeen kauden kotimaisella kärkiajalla 2.47.24. Oulun Sanna Kullberg otti SM-hopeaa ajalla 2.52.21. Pronssille juoksi Pauliina Utriainen ajalla 2.54.05.

[sul.fi]